fbpx

Trygg & Säker Podcast

 

Trygg & Säker Podcast

Vi djupdyker i trygghets- och säkerhetsfrågor som är aktuella i Sverige just nu.

Här diskuterar vi aktuella ämnen som handlar hur vi kan skapa ett tryggare och säkrare Sverige tillsammans. Gunnar Oesterreich intervjuar olika experter och nyckelpersoner i branschen som är med och skapar mötesplatsen Trygg & Säker. Ta del av de senaste avsnitten nedan och följ podden på Acast eller Spotify.

Senaste avsnitten

Vi i Sverige sneglar ofta på Danmark och dansk brottsbekämpning. Men hur effektiv är den egentligen och kan vi importera den danska modellen rakt av till Sverige?

Torben Granat-Svarrer, som är polischef i Danmark ger oss inblick i danskt polisarbete. Bland annat berättar han om hur man punktmarkerar över 1300 gängkriminella, om hur förbudszoner funkar och vilken erfarenhet man av områden där man har rätt att visitera alla oavsett misstanke om brott eller ej. Vi pratar också om vikten av att vara proaktiv, SSP och knock-knock är två arbetssätt du får stifta bekantskap med.

Och sist men inte minst, vad är Torben avundsjuk på när det gäller svensk lagstiftning och vad tror han vi har fixat till nästa Trygg & Säker 2025?

Jonas Berg är Helsingborgspolisen som blivit ansvarig för hela Helsingborgs säkerhet. Dessutom kommer staden att ta över och arrangera Trygg & Säker 2025.

Civil beredskap och brottsbekämpning med koppling till näringslivet och styrning av data och personella resurser i realtid, där har du två cliffhangers på det som Jonas skulle vilja ha ini nästa års konferens. Dessutom vill han bjuda på vinterbad och andra aktiviteter i hamnbassängen. Vi pratar också om årets konferens, vad som var extra bra och vad som var tänkvärt. Här lanserar Jonas också ett alternativ till ordet samverkan, nämligen samspel.

Tro inte att alla är så himla snälla och goda, det är dags att byta mindset!

Christina Kiernan från SKR deltog i en paneldiskussion på Trygg & Säker 2024 om välfärdsbrott. I det här avsnittet får du ett fylligare samtal om det här viktiga ämnet. Välfärdsbrott är ett upptäcktsbrott enligt Christina, därför är förkontroller viktigare än efterkontroller. Det kostar betydligt mer och man får tillbaka väldigt mycket mindre pengar om man upptäcker brottet när det väl är begånget. Men det handlar inte bara om att pengar skall hamna rätt, felaktiga utbetalningar göder skjutningar och sprängningar. Vi pratar också om att det finns utvecklingspotential i kommuner och regioner, och vilka åtgärder som enkla att göra och som kan göra stor skillnad. Men i slutändan så behöver vi alla ta oss en funderare. Är ett erbjudande för bra, ja då är det faktiskt så bra att det kan ligga organiserad brottslighet bakom!

Vad vet vi egentligen om rysk organiserad brottslighet och företagande? Jörgen Holmlund, militär lärare på Försvarshögskolan ger några glimtar från sin kommande föreläsning på Trygg och Säker 2024. 

Vi tar också ut svängarna lite och diskuterar varför Iran låter tonåringar beskjuta israeliska företag i Sverige. Dessutom, är vi inte lite väl naiva när vi låter ryssar köpa sommarstugor på strategiska lägen i närheten av militärbaser?

Jonathan Lundberg, Journalist och författare, specialiserar sig på internets mörkare sidor och yttrandefrihet. Hur skapar vi ett tryggt och säkert internet? Hur pratar vi med barn och unga om innehållet de möter på nätet, utan att låta som alarmistiska vuxna? Hur gör vi internet till en mer demokratisk plats? 

Vår eminente programledare Gunnar Oesterreich leder samtalet.

Ta del av eftersnack under Trygg & Säker 2023 när vår lysande programledare Gunnar Oesterreich samtalar med Emelie Kullmyr, Polisområdeschef, Storgöteborg. I detta avsnitt får vi ta del av ett samtal om det brottsförebyggande arbetet – vad behöver vi göra för att vända utveckligen? Hur ser arbetet ut i Göteborg? Vilka utmaningar har funnits, och hur har de lyckats ta sig igenom dem?

I detta avsnitt får vår programledare Gunnar Oesterreich sällskap av Johan Modigh, Chef Krisberedskapsavdelningen, SOS Alarm och Andreas Norrby, Marknadsanalytiker, SOS Alarm. Vad gör SOS Alarm och hur fungerar det? Hur har utveckligen sett ut?

I detta avsnitt får vi internationellt besök av Joseph R. Nugent, NYPD – Retired Lieutenant. Lyssna till eftersnacket från konferensen Trygg & Säker 2023 där vi får lära känna Josephs bakgrund inom NYPD och lyssna till hur Svenskar kan lära sig från New York citys misstag. Hur ska vi bete oss för att vara säkra i New Yorks tunnelbanesystem? Hur gjorde NYPD för att minska brotten och öka tryggheten? Vad innebär Broken windows theory och hur gör vi för att implementera den?

Programledare är som vanligt den lysande Gunnar Oesterreich, som ställer frågorna vi vill ha svar på.

Vår eminente programledare Gunnar Oesterreich pratar med Jonas Trolle, Chef, Center mot våldsbejakande extremism (CVE), i ett eftersnack under konferensen Trygg & Säker 2023.

Vad innebär salladsbarsextremismen? Hur hamnar någon i extremismens kretsar? Och hur gör vi för att förhindra att någon hamnar i våldsbejakande extremism?

I detta avsnitt pratar Gunnar Oesterreich med Lise Tamm, chefsåklagare. Hon har retat gallfeber på ex-ministrar och polischefer. Men hon har också fått mycket hejarop för sin tydlighet kring samhällets oförmåga att möta det grövre våldet.
I det här avsnittet av Trygg & Säkers Podcast pratar Camilla Tjernberg om vilket arbete som görs i utsatta bostadsområden i Göteborg. Polisinsatser är viktiga för att skapa trygghet, men det brottsförebyggande arbetet är än viktigare.

Så vad kan man göra för att skapa social trygghet? Vad är viktigast att jobba med? Hur samarbetar offentliga och privata aktörer? Och hur går det praktiska arbetet till egentligen?

Först ut att gästa podden är Johan Höglund, Chef (tidigare verksamhetsutvecklare) på Nationella Taktiska Rådet som är en del av NOA (Nationella operativa avdelningen).
 

I det här avsnittet skall vi prata om ett högaktuellt ämne, nämligen hur vi i ett tidigt stadium kan förhindra att barn och ungdomar dras in i kriminalitet.

  • Hur kan vi upptäcka att någon befinner sig i riskzonen?
  • Vilken samverkan behövs mellan olika aktörer?
  • Och framförallt, när vi tidigt ser faran, vad kan man göra?