– Pandemin pågår för fullt och fortsätter att överraska – det är alldeles för tidigt att utvärdera, förklarade Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsoinstitutet, i sin föredragning på Trygg & Säker på onsdagen. Han är övertygad om att detta inte är den sista pandemin som vi sett i världen. De bakomliggande 50 åren visar att pandemier är och förblir återkommande fenomen.
Men de restriktioner som gäller nu kommer kanske att kunna hävas om någon månad och i november kanske vi kan se samlingar i större grupper.
Det var eftermiddagens första pass och Tegnell inledde med att berätta om myndigheten och dess bakgrund och gick sedan över till pågående pandemi. Efter en faktaredovisning följde frågestund och intervju.
Åhörarna fick ta del av ett lugnt och stillsamt samtal mellan moderatorn Lennart Ekdal och statsepidemiologen. Om när smittan kan tänkas vara över, om antalet kan gå ner till noll, och några mer personliga frågor.
Tegnell tror inte på en nollvision utan på att smittan kanske återkommer säsongsvis, liksom rullar runt globalt och dyker upp då och då, i synnerhet vintertid.
Större samlingar i november
Restriktionerna då, när hävs de, undrade Ekdal.
– Vi har en besvärlig månad framför oss, men sedan börjar vaccinerna verka även i de grupper som nu drabbar vården värst. Det är inte längre de allra äldsta utan individer i ålder mellan kanske 55 och upp till 65-70.
Först i november 2021 tror Anders Tegnell att svenskarna ska kunna börja samlas i större grupper. Han hade själv nyligen fått ett brev om att han ska bli vaccinerad. Anders Tegnell är född 1956.
Moderatorn: Kunde ni drömma om den dominans som den nya Folkhälsomyndigheten har fått?
– Nej, folkhälsa är ett litet svårgripbart begrepp och uppfattas litet olika av olika människor. Vanligtvis ligger våra frågor inte högst på agendan…
Är inte tjurskallig
På frågan om Anders Tegnell tycker att det är kul att stå i frontlinjen svarade han nekande.
– Men jag gillar att prata om ämnet och försöka skapa en förståelse för det vi gör, tillade han.
Är du Tjurskallig, vissa har ju hävdat det?
– Nej, jag tar gärna diskussioner. Men man måste komma med bra argument, inte bara säga ”att ni gör fel”.
Har ni varit självkritiska på några punkter?
– Det är svårt att veta vad vi kunnat göra mer, menade statsepidemiologen. Han nämnde äldreboendena.
– Vi pratar om något helt okänt som ständigt överraskar. Vi har hela tiden varit öppna med att vi inte vet, men ändå tycks många ha trott att vi vetat allt. Det handlar om att ta med så mycket kunskap som man har.
Återkommande fenomen
Finns det en gnagande oro att detta inte är den sista pandemin?
– Ja, kanske inte bara en oro utan en övertygelse. Frågan är hur ofta de kommer. Att det blir ett återkommande fenomen framöver det visar de bakomliggande 50 åren.
En fråga från publiken gällde varför det finns en lag om skyddsutrustning för byggnadsarbetare men inte för sjuksköterskor.
– Lagen om arbetarskydd gäller alla, svarade Tegnell. Alla arbetsgivare har ett ansvar att se till att de anställda har adekvat skyddsutrustning.
Anders Tegnell tackades för sin medverkan för att hasta vidare till nästa möte som skulle hållas om fem minuter.