fbpx

Anneli Egestam är årets moderator på Trygg & Säker 28-29 augusti 2019. Hon gillar att träffa människor, både i jobbet och på fritiden.
– Att visa intresse för människor du träffar är det enklaste knepet för att själv framstå som intressant, säger Anneli Egestam (bilden) till OFFENTLIGA AFFÄRER.

Hon beskrivs som moderatorn som inspirerar, skapar gemenskap och mental förflyttning hos såväl åhörare som paneldeltagare. Hon är publikens verktyg samtidigt som hon lyfter ämnen och coachar talarna på scenen och får dem att känna sig trygga.
OFFENTLIGA AFFÄRER gratulerade Anneli till uppdraget och passade på att ställa några frågor samtidigt.
Vilka är dina främsta kvaliteter som moderator?
– Jag brukar få höra att jag har mycket energi, nära till humor och att jag har en lättsam ton i sammanhang där det lätt kan bli stelt och formellt i samtalen på scenen. Min ambition är att deltagarna ska uppleva ett mänskligt möte där de är ”med” snarare än betraktare. Jag är inte rädd för att ställa dumma frågor, som publikens verktyg, och bjuder gärna på mig själv. Sen kan det komma små kvicka, fyndiga kommentarer i övergångarna ibland. Det får man vara beredd på!
Vad anser du vara en moderators främsta roll under ett arrangemang?
– En viktig roll är att inge förtroende. Alla som deltar har förväntningar och vill få något ut av att vara där, samtidigt som det gärna får vara trevligt. Om moderatorn kan bidra till att skapa den känslan är mycket vunnet. En annan viktig egenskap är att få talare som är ovana att stå på scen att känna sig trygga för att komma till sin rätt. Att vara påläst, hålla tider och tempo är grundläggande.
Du har en gedigen karriär inom kommunikation, mässor, m.m. Vad gör du helst på din fritid?
– Stämmer. Faktum är att jag gärna ägnar mig åt att träffa människor utanför jobbet också. Det ger mig energi och det händer alltid något när människor möts. Jag har börjat spela golf förra året, har till och med en putting-matta hemma i vardagsrummet! I sommartider hägrar Skåne och att hänga med familjen på stranden och känna sanden mellan tårna. Det är svåröverträffat.
Vill du lägga till något?
– Jag har ett medskick till alla som brukar delta på olika mötesplatser, mässor och events. Tänk på att det ofta de oväntade mötena som brukar vara det mest värdefulla vi tar med oss, ett bra samtal, en ny bra kontakt, etc. Det gäller att fånga ögonblicken och att vara mentalt närvarande i det som händer där och då.
– Med andra ord, låt mobilen vila lite och passa på att prata med människor som är där av samma anledning som du. Släpp all form av prestige och bjud på dig själv! Att visa intresse för människor du träffar är det enklaste knepet för att själv framstå som intressant, avslutar Anneli Egestam.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *