fbpx

Inrikesminister Mikael Damberg är en av talarna på Hexanova och OFFENTLIGA AFFÄRERS arrangemang Trygg & Säker i augusti 2019.
Han kommer att ge deltagarna en sammanfattning av regeringens övergripande planer för ökad trygghet i samhället.
”Vår tids kanske största samhällsproblem” kallade inrikesministern kampen mot gängkriminalitet, terrorism och skjutningar, när OFFENTLIGA AFFÄRER intervjuade honom som PROFILEN i nr 1 / 2019.
Mobilisera alla krafter
Han menar att vid sidan av fler poliser och skärpta lagar så måste vi också mobilisera andra krafter i samhället, inte minst gentemot unga, för att kampen ska nå framgång.
– Då tanker jag på skolan, socialen och andra myndigheter. Vi ska jaga pengarna så att vi kommer åt roten till det onda, lovade Mikael Damberg.
Dagarna blir fullspäckade och här finns endast utrymme för ett axplock ur programmet.
Internationella gäster
Flera internationella gäster, liksom svenska experter, finns på talarlistan. Professor Andreas Beelman, Psykologiska institutionen vid Friedrich-Schiller universitetet talar dag ett. Hans ämne är Konsten att förebygga våldsbejakande radikalism.
Beelman är en av världens främsta forskare på området brottsprevention och kommer till Sverige för att ge oss svar på frågor som: Finns det något sätt att redan i unga år påverka barn i förebyggande syfte för att förhindra extremistiska tendenser? Finns det möjlighet att genomföra en ”haveri-inspektion” på individnivå och kan man påverka en potentiell attentatsman? Besökarna kommer att få ta du del av de senaste forskningresultaten på området.
Orsakerna till brott
Professor Karl Hill, Principal Investigator of the Blueprints for Healthy Youth Development registry, University of Colorado Boulder. Temat för hans föredrag är Effective interventions/programs for delinquency – Why dont we use them? Orsaker till brott är universella och så även lösningarna, menar han. Internationellt finns det ett antal fungerande program, men går dessa att använda även i Sverige? Blueprint har granskat ett stort antal program och nu får deltagarna veta vilka som verkligen har fungerat i praktiken.
Främsta IT-experten
En av landets främsta experter på IT-säkerhet medverkar, Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen. Ämnet på hennes föredrag är Cybersäker eller digitalt trygg? Den nya tidens hot mot det digitaliserade samhället. Frågan som ställs är om vi tar för lätt på informationssäkerheten i digitaliseringsvågen.
Digitaliseringen går fort och brottsligheten följer med.
Nya problem och hot
Digitaliseringen innebär alltså inte bara fröjder och framgångar, den medför också nya problem och nya hot som vi måste rusta oss för. Är våra system tillräckliga? Medier, myndigheter och företag blir regelbundet utsatta för hackerattacker. Många av dessa aktörer ställer dessutom till det för sig på egen hand, på grund av brister i arbetet med informationssäkerheten. Detta påverkar medborgarnas trygghet och förtroende för dessa instanser. Missa inte detta inslag på Trygg & Säker!
Fakta
Trygg & Säker 2019 arrangeras 28-29 augusti i Malmö. Plats: Malmö Live, Dag Hammarskjölds Torg 4 i Malmö.
Läs hela programmet via länken:
https://xn--tryggochsker-ocb.se/wp-content/uploads/sites/18/TRYGGoSAKER_program_lag_KLAR.pdf

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *